zondag 21 september 2014


Bij anderen op dieet. We kennen het allemaal. 
Het dieet gaat super goed, de eerste kilo's glijden van je lichaam af.
Je bent creatief aan het koken en zorgt voor een goede 'eet-planning'.

Maar dan wordt een nachtmerrie werkelijkheid : Je wordt uitgenodigd om ergens te komen eten!
Voor veel mensen is dit iets waar je niet over hoeft na te denken. "Ja natuurlijk kom ik!"
Maar voor een ex-eetverslaafde, of iedereen die bezig is met een dieet is het een halve stress aanval.
"Zei je eten?" *slik* 
Uit eten gaan, een diner bij iemand of een verjaardagsfeestje. Het is allemaal hartstikke leuk en gezellig, maar een last als je op dieet bent. Je wilt je het liefst aan je dieet houden, het ging namelijk net zo goed, maar je wilt natuurlijk ook genieten en dus niet aan elke koolhydraat te hoeven denken. 


What to do?

Bij mensen thuis:
Als eerste wil ik zeggen: Wees niet bang om anderen te vertellen dat je op dieet bent!

Ik snap dat niet iedereen aan de wereld wilt vertellen dat hij/zij op dieet is. 
Maar als mensen voor je willen koken hebben ze liever dat ze van te voren weten dat ze ergens rekening mee moeten houden. 
Ik heb persoonlijk ook liever dat ik van te voren weet of iemand vegetarisch is. Een vegetarische hamburger is namelijk zo gekocht. De gast hoeft de speklap niet te weigeren en is hartstikke blij!

Dit geldt ook voor diëten. De meeste mensen weten inmiddels dat ik een koolhydraatarm dieet doe. Ik vertel ze dat ik geen brood, pasta, rijst en aardappelen mag, maar dat ik wel groenten, vlees, kaas en eieren mag. Ik geef ze altijd het voorbeeld van het 'broodje hamburger' (Wel de burger en de groenten maar niet het broodje.) En als er bijvoorbeeld al boodschappen in huis zijn gehaald voor bijvoorbeeld een lekkere pasta maaltijd dan vraag ik of ze of een beetje saus en vlees apart kunnen houden of dat ze de pasta en saus apart serveren. 
En soms hebben mensen echt geen idee wat ik nou precies mag en wat ze voor mij moeten koken. Op die momenten stel ik voor om zelf te koken die avond. Dan hebben zij meteen een idee en zijn ook alle partijen tevreden.


Verjaardagsfeest of borrel:
Een verjaardagsfeestje is ook lastig. Chips, cola, nootjes, minipizza's, bier, wijn etc.
Naast het feit dat je de verleidingen moet weerstaan is het soms ook lastig iets te vinden wat je wel mag. Gelukkig zijn er op de meeste feesten ook een kaas en worsten plankje. En hebben veel mensen cola light/zero in huis. Maar dit is niet vanzelfsprekend.
Als je iemand echt goed kent kun je ze altijd vragen of ze toevallig rekening met je hebben gehouden. Twijfel je of iemand dit doet en ken je ze wat minder goed kun je zelf altijd een fles cola light/zero meenemen en een worst, cherrytomaatjes of spekknabbels. 


Uit eten:
De eerste keer was het lastigst. Ik ging lunchen met mijn vriend. 
Ik deed voornamelijk m'n best om niet paranoïde te worden en bang te zijn dat ze er stiekem suiker in zouden doen. Ik vond het heel lastig om iemand anders mijn eten klaar te laten maken, ik zag nu zelf niet precies wat er in ging.
Maar al snel zag ik iets op de menukaart dat ik mocht hebben; tomatensoep! 
Ik vroeg of daar een broodje bij kwam, de serveerster zei ja en ik vroeg of dat ook zonder kon. Natuurlijk kon dat! Ik was bang dat ik als een zeikerd zou klinken, maar ook dat zat tussen mijn oren.
En als er niets op het menu staat wat je zo zou mogen kan je altijd vragen of ze iets achterwege willen laten. Bv. Een broodje beenham zonder brood, alleen mayonaise als saus en extra sla, een hamburger van het huis zonder brood en patat met extra sla. Of een varkenshaasmedaillon zonder patat. 
Ze vinden het geen moeite om het voor jou aan te passen, maar durf te vragen! 

Je gaat naar huis met een goed gevoel; je hebt heerlijk gegeten EN je aan je dieet gehouden. Dus volgende keer als iemand aan je vraagt of je komt eten, zeg ja! 
"Ja graag, maar ik ben wel op dieet."

Beenham op sla met een mayonaise. Uit lunchen.

Feestje met vrienden. chocola en stokbrood, maar ook een schaal vol komkommer, filet americain en roomkaas.

(Voor koolhydraatarme recepten, kijk op Koosje kookt Atkins)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten