dinsdag 9 december 2014

Eén jaar later!
Ik kan het haast niet geloven. Vandaag ben ik precies een jaar bezig met afvallen.
En wat een jaar is het geweest!
Nog nooit eerder heb ik een dieet zo lang volgehouden of ben ik zoveel kilo's kwijt geraakt.

9 december 2013 ben ik aan mijn 'laatste dieet ooit' begonnen.
Niets 'klikte', geen foto van mijzelf was schockerend genoeg. Nee voor mij begon het anders. Ik hoefde simpelweg nog maar 3 dagen per week naar mijn studie, dus ik had tijd om wat te gaan bewegen.

Op een blauwe maandag in november ben ik naar het zwembad gefietst en heb ik een zwemkaart voor het aquajoggen gekocht. Dat was prijzig, dus nu moest ik wel.
Een aantal vriendinnen vonden het leuk en gingen ook mee doen. Eén vriendin was ondertussen ook begonnen met diëten. En toen dacht ik, tsja waarom niet? Het is immers zonde om wat je in het zwembad verbrandt er gelijk daarna weer aan te eten.

Ik had alleen geen zin in een dieet. Sinds de basisschool heb ik al vele diëten geprobeerd en diëtisten gezien. Het leek mij een beter idee om te stoppen met snacken 's avonds. Geen chips, chocola en snoepjes meer in m'n kamer.
Maar toen kwam ik er achter hoe verslaafd ik was geraakt. Onderweg van het station of zwembad naar huis kreeg ik een soort paniekaanvallen. Het is misschien lastig voor te stellen, maar het beangstigde mij enorm dat ik geen eten had in mijn kamer. En die van die gedacht schrok ik vervolgens. Eten is altijd belangrijk geweest in mijn familie. Koken als er iets gevierd moet worden, koken als er iets ergs gebeurt is. Maar de rol die voedsel toen in mijn leven had, zo erg was het nooit geweest. Het was simpelweg een verslaving geworden.

Na dat besef heb ik besloten het anders aan te pakken. Niet snacken ging niet werken, ik moest mijn hele voedingspatroon aanpakken. En dat heb ik gedaan vanaf 9 december. De suikers zo goed als uit mijn leven verbannen. De eerste week gaf wel aan hoe verslaafd mijn lichaam was aan de suikers, ik heb namelijk zelfs één keer over moeten geven. Maar ik heb het nooit opgegeven!

Ik heb gedurende het jaar mijzelf heus wel eens beloond. Zoals de week in Macedonië, wat dagen in Frankrijk en Griekenland. En wat croissantjes tijdens een weekend weg.
Ik heb zeker in Macedonië alles gegeten wat ik wilde. Brood, chips, patat, chocola, ijs. En ik merkte meteen wat voor invloed het op mijn lichaam had. Ik had weer constant honger. Om die reden kostte het dan ook echt geen moeite om bij thuiskomst weer verder te gaan met mijn dieet. Ik kwam er toen ook achter dat ik mijn dieet als 'normaal' was gaan zien. Het stopte dus met een dieet te zijn. Ik had mijn eetpatroon veranderd.

Misschien had ik meer kunnen afvallen als ik echt elke dag naar de sportschool was geweest en mezelf niet had beloond die aantal dagen.
Maar ik heb genoten en geleefd. En dat is belangrijk als je het wilt volhouden.

Er zijn nog wat mijlpalen die ik ga halen (en vieren) zoals natuurlijk onder de 100 kg komen, maar ik ben blij met waar ik nu ben en kijk vol enthousiasme uit naar de toekomst!

7 opmerkingen:

 1. Zo trots op je wat doe je het goed je gaat het helemaal redden

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Geweldig!! Ik heb enorm respect voor je!! Ga zo door je gaat het echt redden en............ al lukt het mij bina niet.... ik geneit van je recepten!!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. oeps
  wel een paar typefouten. haha haastige spoed...... sorry

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het is heel goed dat je inmiddels zelf zegt dat je je eetpatroon hebt verandert in plaats van dat het een dieet is gebleven. Ik denk dat het altijd lastig blijft, zeker tijdens een vakantie of weekendweg. Je wilt dan lekker genieten van alles, inclusief het eten. Misschien is het juist dan wel goed wat je nu hebt gedaan, gewoon genieten en erna weer door. Succes!

  BeantwoordenVerwijderen